Sveriges längd

Sveriges längd, i kilometer, är från Treriksröset i norr ner till Smygehuk i söder totalt omkring 1572 km. Det är alltså runt 157 mil.

Sverige är känt för sina vackra landskap, rika skogar, stora sjöar och dramatiska fjäll. Men hur långt sträcker sig Sverige egentligen? Här utforskar vi Sveriges längd både fågelvägen och med bilväg samt jämför med de andra nordiska länderna.

Sveriges längd fågelvägen

Först av allt, låt oss titta på Sveriges längd fågelvägen. Från söder till norr är Sverige cirka 1570 kilometer långt, vilket gör det till det till ett av de längsta länderna i Europa. Från öst till väst sträcker sig Sverige cirka 499 kilometer. Det är viktigt att notera att dessa siffror bara är ungefärliga, eftersom det beror på vilka punkter man väljer som utgångspunkter och slutpunkter. Men det ger en allmän uppfattning om Sveriges längd.

Sveriges längd från söder till norr kan jämföras med andra europeiska länder. Frankrike, som är det största landet i EU, sträcker sig från norr till söder cirka 1000 kilometer. Tyskland, som är Europas fjärde största land, sträcker sig från norr till söder cirka 880 kilometer. Så Sverige är nästan dubbelt så långt som Frankrike och nästan dubbelt så långt som Tyskland.

Sveriges längd med bilväg

Men vad är Sveriges längd med bilväg? Att mäta Sveriges längd med bilväg är en mer komplicerad fråga. Det beror på vilken väg man tar, vilka omvägar man gör, och hur man räknar ut sträckan. Men en möjlig rutt som sträcker sig från Malmö i söder till Kiruna i norr är cirka 1945 kilometer lång.

Sveriges längd jämfört med de andra nordiska länderna

Sverige är faktiskt inte längst i Norden, utan det är Norge som sträcker sig längst i nord-sydlig riktning. Norges längd från sydspetsen i Lindesnes till nordspetsen i Nordkapp är cirka 1750 kilometer, medan Sveriges längd från sydspetsen i Smygehuk till nordspetsen i Treriksröset (gränsen mot Norge och Finland) är cirka 1570 kilometer. Så, Norge är det längsta landet i Norden och Sverige är det näst längsta.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sex + sex =