Sveriges djupaste sjö

Sveriges djupaste sjö är Hornavan, som ligger i Lappland i Norrbottens län. Hornavan är en vacker sjö omgiven av skog och berg, och är en populär destination för fiske, vandring och andra friluftsaktiviteter.

Hornavan sträcker sig över en yta av 228 kvadratkilometer och är 221 meter djup på det djupaste stället. Sjön är också känd för att vara en av de renaste i Sverige, med kristallklart vatten som är fyllt med liv.

Sjön är hem för en mängd olika fiskarter, inklusive öring, röding och sik. Fiske i Hornavan är populärt bland både sportfiskare och lokalbefolkningen, och det finns flera fiskecampingar runt sjön.

En annan intressant faktor om Hornavan är att det finns en gammal legendarisk varelse som sägs leva i sjön. Den kallas för ”Hornavan-ormen” och det har funnits rapporter om människor som har sett den sedan tidigt 1800-tal. Inga officiella observationer eller bevis har dock presenterats för att bekräfta dess existens.

Utöver fiske och naturupplevelser finns det också flera turistattraktioner i närheten av Hornavan, såsom Tärnaby och Hemavan, som erbjuder skidåkning och andra vintersportaktiviteter.

Hornavan är definitivt en av Sveriges mest fascinerande sjöar och en plats som är väl värt att besöka för alla som älskar naturen och friluftsliv.

Hornavan är således Sveriges djupaste sjö med ett djup på 221 meter som maximalt och den sträcker sig över en yta av 228 kvadratkilometer. På vintern kan temperaturen sjunka till cirka minus 30 grader i området kring sjön.

Jämfört med Sveriges näst djupaste sjö, Torneträsk, som också ligger i Lappland, är Hornavan cirka 40 meter djupare. Torneträsk är 70 kilometer lång och som mest 168 meter djup, vilket gör den till Sveriges näst djupaste sjö och den sjunde största sjön i landet.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 + 4 =